Blog

Ben je aan het leven of overleven?

14 oktober 2018

Ken jij het gevoel dat je veel energie verliest, dat vermoeidheid niet over gaat, dat je weinig zin hebt om iets te ondernemen? Ik ken het van mezelf en hoor het ook vaak in gesprekken met coachees. In zo’n fase zijn we vooral aan het overleven. Onbewust hanteren we overlevingsstrategieën, die we onszelf hebben aangeleerd of die we van anderen hebben gekopieerd.

 

De een zal vooral vechten, door letterlijk het gevecht met de ander aan te gaan of door extra je best te doen, door hard te gaan werken, door te bewijzen dat je iets goed kunt.

Een ander zal vooral vluchten, gaat er letterlijk vandoor of keert in zichzelf, zegt niets meer, blijft ter plekke maar is met de gedachten ergens anders, gaat redeneren en praten.

Zomaar wat voorbeelden en er zijn nog vele andere manieren. Vaak kennen we beide bewegingen, vechten en vluchten, afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt.

Het lange tijd volhouden van je overlevingsstrategieën put je uit. We doen dit meestal onbewust.

Ken jij jouw overlevingsstrategieën? En zijn ze effectief voor hetgeen je wilt bereiken? In sommige situaties zijn ze keihard nodig, maar is dat altijd zo?

 

Overlevingsgedrag ontwikkelt zich doordat ieder mens in zijn leven ervaringen opdoet die te stressvol, te pijnlijk, te verdrietig, te angstig zijn. Soms gebeurt er iets of doet iemand iets dat je triggert, dat je onbewust in contact brengt met oude gevoelens. Gevoelens die opgeslagen zijn in je lijf en die te maken hebben met ervaringen waaraan je niet herinnerd wilt worden. Je verstijft, verstart, kunt niet meer handelen, je bent alert, je krijgt lichamelijke reacties. Vaak doe je je best om dit niet meer te voelen om dit onder de pet te houden. Ook dat put je uit. Heeft dat te maken met nu, met dit moment? Zijn het oude gevoelens?

 

Gelukkig beschikt ieder mens ook over gezond handelen. Je luistert naar je gevoel, gebruikt je gezond verstand en handelt vanuit je vrije wil. Je bent nieuwsgierig. Mocht het lastig zijn om van hieruit te leven dan kan het goed zijn om op onderzoek te gaan.

Kun je je eigen overlevingsdelen herkennen? Hoe hebben deze zich kunnen ontwikkelen? Wat ligt er aan ten grondslag? Hoe ben je zo geworden? Welke traumadelen zitten er in jou?

Om uiteindelijk te verwoorden wat je echt wil in je leven, wat jouw wensen zijn, jouw verlangens. En te ontdekken hoe je deze kunt realiseren, zodat je voluit kunt leven.

 

In coachingsessies en tijdens opstellingenavonden (zie workshops) maakt Veldhuis training & coaching o.a. gebruik van de methode van Dr. Franz Ruppert. Je gaat in resonantie met de woorden uit jouw verlangen of laat deze resoneren door representanten.

 

Ben je nieuwsgierig, wil je op onderzoek gaan, jezelf ontmoeten, dan ben je van harte welkom!