Blog

Angst is een creatie

8 januari 2018

Angst is een creatie.
Deze zin heb ik tijden geleden ergens gelezen en komt vaak in me op.

Als angst een creatie is, waar ontstaat de angst dan? Meestal wordt angst veroorzaakt door onze gedachten en het gekke is dat wij onze gedachten geloven. We denken dat ze werkelijkheid zijn, maar is dat ook zo? Oké, de angstgevoelens kunnen wel degelijk in jou aanwezig zijn, maar zijn ze reëel? Zijn ze gebaseerd op de werkelijkheid van dit moment op deze pek, in het hier en nu?

Ik bedoel: als je nu voor een afgrond staat en er dreigt in te vallen is je angst terecht.

Maar wil je blijven geloven in de gedachten over iets dat zou kunnen gebeuren, maar (nog) geen werkelijkheid is? Wil jij in angst leven of ga je het leven leiden zoals het zich aan je voordoet en handel je in ieder moment met dat wat op je pad komt?

Deze gedachten komen de laatste tijd veel in me op als ik de reacties in Nederland zie op de gebeurtenissen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen.

Je zou kunnen zeggen dat angsten grofweg uit twee situaties ontstaan:

  1. De Angstgevoelens zijn afkomstig van eerdere ervaringen uit je leven. En alles in jouw onderbewuste zorgt ervoor dat je deze angstgevoelens niet opnieuw hoeft te beleven. Het is echter de vraag in hoeverre je dit verleden wilt laten doorwerken in het heden. Er zijn diverse methoden om die “oude” angst te verkennen, zonder dat je de ervaring herbeleeft. Het zou toch prachtig zijn als die ervaring niet meer bepalend is voor jouw leven in het hier en nu? Je kunt de keuze maken om er in de toekomst anders mee om te gaan. Hoe? Dat kun je ontdekken in een individueel coachtraject.
  2. Of de angstgevoelens komen voort uit gedachten die jij hebt gebaseerd op iets dat je hebt gehoord of gezien (bijv. op TV, in kranten gelezen, etc.), zonder dat je de werkelijke situatie zelf hebt meegemaakt. Op basis van teksten of beelden die door anderen wereldkundig zijn gemaakt, ben jij gaan geloven dat je gevaar loopt en ontwikkel je dus angstgevoelens. Maar wat is waar van wat de ander zegt of laat zien? Klopt het met de werkelijkheid en is dit dan de volledige werkelijkheid of kunnen het ook aannames zijn? Ben je in staat om het ook van een andere kant te bekijken of ga je mee in dat wat een ander vindt? Laat je je beïnvloeden door je omgeving op basis van de indrukken die je krijgt of bepaal jij zelf wat waar is voor jou en ga je op onderzoek uit?
    Vanuit beide situaties ontwikkelen we overtuigingen waarvan we geloven dat ze waar zijn. Zijn dat dan overtuigingen die je in je kracht zetten of zijn het overtuigingen die je belemmeren? Waardoor zou jij je willen laten leiden in jouw leven? In de NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) kennen we vele krachtige instrumenten waarmee je belemmerende overtuigingen kunt transformeren naar bekrachtigende. Het helpt mij in ieder geval enorm om beperkende overtuigingen direct om te zetten. Dat kun jij ook leren!

Als duikinstructeur maak ik angst vaak mee als ik met mensen ga duiken, die nog nooit hebben gedoken (bijvoorbeeld als ik in de zomer bij Pantai Mas op Bali verblijf). De angst gaat vaak over de situatie om onder water niet te kunnen ademen of om enge dieren (vooral haaien) tegen te komen. Door het hier samen over te hebben, kleine stappen te zetten en uiteindelijk werkelijk de ervaring in te gaan komt er een nieuwe ervaring en blijkt de angst te overwinnen. Het gezicht spreekt dan boekdelen en daar geniet ik van. De angsten bleken geen werkelijkheid, sterker nog je hebt genoten van een totaal nieuwe wereld die voor je open ging. Dat is toch een mooie metafoor voor de rest van het leven?

Ik besef me dat hetgeen ik hier schrijf ook gedachten zijn, voor mij zijn ze waar of dat voor jou ook zo is, kun alleen jij bepalen.

Creëer je een leven in angst en afhankelijkheid van jouw omgeving of ga je door het leven gestuurd door je eigen waarheid, vrij van angst over wat misschien zou kunnen gebeuren? Aan jou de keuze!