Blog

Hoe maak jij je keuzes?

12 april 2018

Hoe maak jij je keuzes?

Ik kom het vaak tegen, zowel in mezelf als in de gesprekken met coachees: het heel goed weten en benoemen wat je niet wilt, wat je minder wilt, waar je bang voor bent. Voelen dat je wilt veranderen en andere keuzes wilt maken. Nadenken over ander werk, andere activiteiten, andere relaties, … Kortom: anders leven.

Het risico van deze denkwijze is dat je vooral keuzes maakt vanuit het vermijden. Gebaseerd op wat je niet (langer) wilt, waar je van weg wilt. Een eenvoudige vraag is dan: “Wat wil je wél?” Maar ik moet je eerlijk bekennen dat deze vraag makkelijker gesteld is aan een ander, dan aan mezelf. 😉

Deze manier van denken en keuzes maken leidt vaak tot energieverlies. Begrijpelijk want je focust op wat je niet wilt, op het negatieve.

Wat zou er gebeuren als je dit weet om te draaien? Als je leert nadenken over en verwoorden van waar je naartoe wilt, wat je wilt bereiken. Dat je antwoorden vindt op vragen zoals: Wat wil ik? Wat is mijn verlangen? Waar droom ik van? Waar word ik blij van? Wat trekt mij aan? Wat is mijn missie?

Dit is geen eenmalige activiteit, het vraagt om onderhoud door de antwoorden regelmatig in beeld te houden en indien nodig opnieuw dergelijke vragen aan jezelf te (laten) stellen. Dan ontstaat er een beweging van waar jij naartoe wilt, vanuit bereiken. Iedere stap in die richting geeft energie, geeft een positief gevoel.

Wil jij dat ook?

In coaching hanteer ik diverse methoden die je hierbij kunnen ondersteunen.